Der findes i dag et stort og varieret udvalg af forskellige drivhustyper. Du kan således vælge mellem alt fra et klassiske drivhus til parcelhushaven til et romantisk orangeri til den gamle villahave. Valget af drivhustype afhænger af dine interesser og behov. Vi har i denne artikel samlet en oversigt over de forskellige typer og størrelser af drivhuse, som findes på markedet.

Sådan får du valgt den rette drivhustype

Som udgangspunkt er formålet med et drivhus at skabe så optimale vækstbetingelser for planter som muligt. Drivhuset giver læ og ly for vejrets luner, så du kan dyrke dine planter under mere kontrollerede forhold end ved dyrkning på friland.

Drivhuse kan dog benyttes til meget andet end dyrkning af grønsager, frugter og blomster. De forskellige drivhustyper lægger op til en bred og varieret udnyttelse af drivhusets mange anvendelsesmuligheder.

Udvalget af de forskellige drivhustyper varierer i størrelse, funktion, form og materiale. Der er derfor flere faktorer at overveje, når du skal vælge det rette drivhus.

Et drivhus er ikke bare et drivhus. Har du overvejet et væksthus, et orangeri, en polytunnel eller et lysthus? Det er kun fantasien, der sætter grænser og du kan f.eks. finde inspiration til drivhuse og væksthuse her.

Drivhus

Det klassiske drivhus er det mest benyttede blandt danske haveejere. Det er egnet til at skærme planterne for dårligt vejr og for at holde en højere temperatur end udenfor. Materialerne vil være metalrammer og glasruder. Drivhuse fås i mange forskellige størrelser fra de helt små minidrivhuse til store komplekse drivhuse med plads til større planter som f.eks. frugttræer.

Få flere gode råd på vejen, inden du køber nyt drivhus.

Væksthus

Et væksthus minder i udgangspunktet om et almindeligt drivhus. De er bygget i de samme materialer. Den store forskel på de to drivhustyper er, at et væksthus bruges til dyrkning af planter til detailhandel eller til forskning. Væksthuse er som oftest større end drivhuse. De kan danne ramme om kontrollerede miljøer, hvor forhold som belysning, vanding og lufttemperatur kan være nøje styret og afstemt.

Lysthus

Et lysthus adskiller sig en del fra drivhuse og væksthuse, hvad angår både funktion, materiale og form. Formålet med lysthuse er ikke at skabe gode vækstbetingelser for planter, men i langt højere grad at skabe et skyggefuldt og hyggeligt sted i haven eller parken, hvor der er rum til en afslappende pause. Et lysthus er bygget af træ og har åbne sider, så omgivelserne kan nydes fra en bænk.

Orangeri

Orangerier stammer tilbage fra 1700-tallet og har et strejf af romantik og æstetik over sig. De er ofte større end de traditionelle drivhuse og har som udgangspunkt været benyttet til at dyrke citrusplanter og andre frugttræer, som kræver et varmere og tørrere vækstmiljø. Orangerier kan være bygget af trærammer, som er placeret på et stenfundament. Træet er ofte malet i sort eller mørkegrøn, og det bidrager til et dekorativt ydre. Ruderne vil være af glas. Der vil typisk være indbygget vandingssystemer, varme og ventilation, så mere eksotiske frugttræer kan vokse under ideelle forhold.