Bålgryde test: Anbefaling af de 5 bedste bålgryder på markedet

Søger du en ny bålgryde? I denne artikel kan du læse om de 5 bedste bålgryder, vores anbefalinger, og hvilke der har klaret sig bedst i test samt fordele og ulemper ved de enkelte modeller – så kan du let finde den, der passer til dit behov.

En bålgryde og bålmad kan være essentielt, hvis ikke en nødvendighed, når du tager på vandretur, sheltertur, kanotur eller anden form for længerevarende udflugt. Her er det vigtigt at få varm mad, som giver din krop næring og energi.

En bålgryde kan dog også tjene et mere uformelt formål ved at være med til at danne rammer om en masse hyggelige stunder, med familie og venner, en en lun sommeraften, hvor både mad og dessert skal laves på bål.

Mest populære bålgryder:

Bon-Fire Dutch er en solid og praktisk bålgryde i støbejern.

★ ★ ★ ★ ★

#1: Bon-fire Dutch Oven

En virkelig solid og lækker bålgryde i støbejern, som har en lang levetid og tilmed fås til en lav pris.

Tjek pris her
En robust og billig bålgryde i emalje.

★ ★ ★ ★ ★

#2: Bon-Fire emalje bålgryde

En let og solid bålgryde, som er nem at have med på farten, hvorfor den egner sig til vandre- eller sheltertur.

Tjek pris her
En god all round bålgryde, som er nemt at have med på farten.

★ ★ ★ ★

#3: Robens Ottawa Gryde 4 L

Elegant og holdbar bålgryde i rustfrit stål, som har en lang levetid og tåler alle temperaturer.

Tjek pris her

Hvis du vælger at købe en af de bålgryder du, du finder her på siden, får vi i visse tilfælde en lille provision for salget – helt uden omkostninger for dig.

Der findes et utal af bålgryder på markedet. De ligner alle hinanden, men er alligevel forskellige og kan noget forskelligt. Derfor kan det være svært at finde frem til den der passer bedst til dig og dit behov.

I denne artikel har vi derfor udført en test og anbefaling og samlet den information som har betydning for hvilken type bålgryde du bør investere i – så du sikrer dig at få den helt rigtige bålgryde hjem.

Denne bålgryde test og anbefaling er udført på baggrund af egne erfaringer, producentens specifikationer og anmeldelser fra tredjepartstjenester. Bålgryde testen tjener således det formål at indsamle informationer til din fordel.

#1: Bedste bålgryde i støbejern

#1: Bon-fire Dutch Oven i støbejern 5,5 liter

Bon-fire har lavet en virkelig god gryde til bål i støbejern, som du kan bruge til at lave alverdens forskellige bålmad med. Da den er lavet i støbejern, kan den nemlig både bruges som en bageovn, almindelig gryde og stegepande.

Tjek pris her
Bon-Fire Dutch er en solid og praktisk bålgryde i støbejern.
Bon-Fire Dutch er en solid og praktisk bålgryde i støbejern.

Den egner sig perfekt til gryderetter, som sagtens kan tåle at simre længe over bålets gløder. Dutch Oven kan dog mere end det, da dens låg er lavet så smart, at det kan bruges som stegepande, hvilket giver dig flere muligheder for at lave mad over bål.

Denne bålgryde har en fin størrelse på 5,5 liter, hvilket passer til langt de flestes behov – en bålgryde som du kan lave det hele med, og som du kan have glæde af i mange år, da den nærmest er umulig at ødelægge, og holder til alt slags vejr.

Hvad enten du vil lave en suppe, en gryderet eller bage et brød i bålgryden, sørger den for at holde på både varme og smagsstoffer under tilberedning. Til gryden fås en løftestang, som kan bruges til et bålstativ. Denne medfølger dog ikke.


Fordele

Bålgryde støbejern

Solid, slidstærk og robust

Lang levetid

Du kan lave al slags mad med en “Dutch Oven” fra Bon-fire

Låget kan bruges som stegepande

Indhold på 5,5 liter

Lav pris i forhold til andre modeller

Ulemper

Løftestang skal tilkøbes

Den er tung og lidt uhandy, da den er lavet af støbejern


Tjek pris her

#2: Bedste bålgryde i emalje

#2: Bon-fire gryde med låg 6 l. sort, rød emalje

Denne bålgryde i rød emalje fra Bon-fire er yderst populær. Det er deres mest solgte bålgryde, og det er ikke uden grund. Den er super effektiv hvad enten du vil lave suppe, simrekoge en gryderet eller koge saft af bær.

Tjek pris her
En robust og billig bålgryde i emalje.
En robust og billig bålgryde i emalje.

Det er en super flot bålgryde, som med sit røde låg til den sorte gryde får den til at ligne en flot, retro-gryde. Med bålgryden følger et låg og en hank, så den passer til en stativ, men ønsker du kun at bruge den direkte på varmen, kan du også det.

Bon-fire bålgryde i sort og rød emalje fås også i størrelserne 8 og 15 liter, så har du brug for en større gryde i emalje, er denne serie et perfekt bud. Bon-fire laver desuden en masse anden båludstyr, hvor du både kan få grillriste, stegepander, popcornslåg og meget mere.


Fordele

Bålgryde i emalje

Perfekt til simreretter

Let i vægt

Egner sig godt til vandreture eller anden transport

Fås i flere størrelser

Billig

Meget tilbehør

Hank og låg medfølger

Ulemper

Låget kan ikke bruges som stegepande

Egner sig bedst til et stativ


Tjek pris her

#3: Bedste all around bålgryde

#3: Robens Ottawa Gryde 6 L

Robens Ottawa gryde på 6 L er en fin, lille gryde i rustfrit stål. Den er solid og slidstærk, og tåler direkte varme, høje temperaturer og pludselige temperaturskift. Du skal altså ikke frygte at metallet smelter, eller tager skade.

Tjek pris her
En god all round bålgryde, som er nemt at have med på farten.
En god all round bålgryde, som er nemt at have med på farten.

Den er designet til udekøkkenet og friluftslivet. Med en bålgryde i stål vil du højst sandsynligt opleve at din mad tilberedes hurtigere end ved andre typer bålgryder. Stål absorberer og leder varme enormt effektivt, og derfor er Robens Ottawa også indrettet med et greb i træ, så du ikke brænder hænderne, når låget skal løftes.

Robens Ottawa egner sig perfekt til både de længerevarende ture, hvori der kan laves mad til mindre grupper. Den er heller ikke større end at du selv kan bruge den. Desuden vejer den heller ikke meget, så den er nem at have med på tur.

Indvendigt finder du en skala med mål, den er nem at rengøre og så er den fødevaregodkendt, hvilket betyder at en ikke afgiver giftstoffer eller smag til maden.


Fordele

Bålgryde i rustfrit stål

Solid og robust bålgryde

Flot design med træhank

Lang levetid

Tåler alle temperaturer og temperaturskift

Låg og hank medfølger

Let i vægt

Egner sig perfekt til længerevarende friluftsture

100% fødevaregodkendt

Ulemper

Fås kun i 4 og 6 liters størrelse

Låg kan ikke bruges som stegepande


Tjek pris her

#4: Mest praktiske og smarte bålgryde

#4: Sea to Summit X-Pot 4,0 Liter

Denne “bålgryde” imponerer med sit smarte, foldbare design, som gør den enormt praktisk og velegnet til vandreture eller anden udflugt. Sea to Summit X-pot bålgrydens bund er lavet af det slidstærke og varmeledende materiale aluminium, hvortil siderne er af silikone.

Tjek pris her

Det gør let at pakke den ned, da du blot trykker den sammen som en harmonika, så den ikke fylder meget. Ligeledes er den heller ikke tung, da den kun vejer 510 gram. Den egner sig derfor perfekt til lange vandreture eller anden form for længerevarende udflugt.

Med bålgryden medfølger et plastiklåg med indbygget si, så du nemt kan hælde vand fra. Sea to Summit X-pot bålgryde er fødevaregodkendt på samtlige materialer og er helt fri for BPA-stoffer – så du kan trygt lave mad i den.

X-Pot gryder egner sig ikke til at komme i direkte kontakt med varme og høje temperaturer, da låget er lavet af plastik og siderne i silikone, selvom det er varmeresistent silikone. Den er dog perfekt i brug sammen med en letvægts sprit- eller gasbrænder til udeliv.

Sea to summit X-pot gryder fås i forskellige størrelser og helt ned til 1, 4 liter.


Fordele

Foldbar “bålgryde”

Fylder lidt og er let i vægt

Smart låg med si

Bred bund

Fås i forskellige størrelser

God til gasblus

Kan bruges til at opbevare ting i under transport

Stålring der holder låget på plads, selv når pakket ned

Ulemper

Er i den dyrere ende af prisskalaen

Må ikke komme i direkte kontakt med ild


Tjek pris her

#5: Bedste Trangiasæt til prisen

#5: Trangia 25-6 UL

Lad os kalde det et bålgryde sæt, selvom det som sådan ikke er et sæt af bålgryder, du her får. Det er nemlig et Trangiasæt, et anbefalelsesværdigt trangiasæt, da det med sine mange fordele egner sig perfekt til en vandretur, trekking eller kanotur.

Tjek pris her
Med dette grydesæt til bål fra Trangia har du alt, hvad du skal bruge.
Med dette grydesæt til bål fra Trangia har du alt, hvad du skal bruge.

Til dette sæt får du et lille køkken, som indeholder to kasseroller, et låg som også fungerer som stegepande, en lille kedel, to vindskærme og et tændeblus, hvortil gas- eller spritbeholder tilkobles.

Desuden medfølger der både rem og greb, som kan sættes på de forskellige gryder. Hele pakken, eller sættet, er lavet i letvægt aluminium, som gør det utrolig let at bære på. Desuden er sættet enormt lette at rengør e, da de er belagt med teflon.

Trangia 26-6 UL stormkøkken egner sig perfekt til dig, der godt kan lide at tage på ture i det fri – det er nærmest et uundværligt udstyr, skal du på trekking eller lignende.


Fordele

Fås i mange størrelser

Meget for pengene

Letvægt

Mange ting i et sæt

Kan lave al slags mad

Let at rengøre, hvorend du befinder dig

Egner sig til sprit- eller gasblus

Egner sig perfekt til længerevarende friluftsture

Solide og slidstærk

Ulemper

Fylder lidt i din oppakning skal du have alle dele med.

Er ikke god til direkte kontakt med ild


Tjek pris her

En bålgryde sikrer en autentisk og hyggelig madoplevelse omkring bålet

Hvad enten du er på vandretur, lejrtur, camping eller anden form for friluftsaktivitet er det vigtigt at du får sund, nærende og varm mad – og det kræver godt, solidt og holdbart udstyr som kan tåle at blive sat på et bål uden at gå i stykker.

En bålgryde kan tjene mange gode formål; om det er af den mere seriøse slags, hvor en bålgryde er essentiel at have med sig eller den skal tjene et mere uformelt formål, hvor bålgryden er med til at danne rammer om en hyggelig sommeraften i haven.

Fordele ved at lave mad i en bålgryde

Der er mange fordele ved at lave mad over åben ild med en bålgryde. Du bør ikke kun investere i en bålgryde for den varme mads skyld, og hvad end du er til friluftsliv, eller ønsker at prøve det, så er en bålgryde fantastisk at have med sig.

Der findes et utal af gode grunde, og dermed fordele, ved at have en bålgryde med sig på tur i det fri, og særligt ved længerevarende udflugter, da du med en bålgryde kan tilberede et utal af forskellige retter, som er sunde og nærende for din krop.

Det er særligt vigtigt at få sund og nærende mad ved en vandretur eller udflugt der varer i lang tid, da det skal fungere som brændstof til din krop, så du får energi til at vandre videre og slå lejr, hvad end vejret dikterer.

Skal du på en længerevarende tur under kølige forhold, kan du ikke undvære en bålgryde, da det er særligt vigtigt at få varm mad i forskellige variationer – med en bålgryde i støbejern med låg kan du eksempelvis både koge, bage og stege mad.

En bålgryde er dog også en god investering til de mindre ture eller til hjemme i haven, da det skaber en helt unik og hyggelig stemning, som du og dem du holder af, kan samles om.

Hvad kan du lave af mad med en bålgryde?

Med en bålgryde kan du lave et utal af madretter med forskellige metode. Du kan både bage brød eller kage, lave popkorn lave sammenkogte retter, simreretter, diverse supper eller bruge låget fra støbejerns-bålgryden til at stege på.

Du kan også bruge den til at koge vand til the eller kaffe. Måske har du samlet hyldebær, solbær eller andre bær, som du kan koge saft på, på din bålgryde. Det er nærmest kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan lave af mad med en bålgryde.

Prøv dig frem og er du en ægte frilufter, så kan du med fordel bruge naturen omkring dig til at få inspiration til din næste ret lavet på bålgryde – velbekommen.

Benyt bålgryde test og anbefaling, når du skal investere i en bålgryde

Der findes mange forskellige bålgryder, som alle kan noget forskelligt, samtidig med at de kan det samme. Det kan være forvirrende at finde rundt i, hvis ikk det føles som en endeløs jungle, du skal hugge dig igennem, hvor du samtidig er ved at løbe tør for vand og dine vandrestøvler gnaver.

Derfor har vi undersøgt markedet og fundet de 5 bedste bålgryder og trangia og lavet denne test og anbefaling, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik og finde den bålgryde der passer til dit behov.

De 4 forskellige slags bålgryder

Som sagt kan det føles jungle at finde ud af hvilken bålgryde du skal vælge, da der findes et utal af bålgryder. De ligner alle hinanden, men ser alligevel forskellige ud og kommer i forskellige materialer.

Læs denne gennemgang og bliv klogere på de forskellige typer bålgryder som er at finde på markedet.

Bålgryde i støbejern

Støbejern har eksisteret i mange år og er et velkendt materiale til køkkengrej. Støbejern er et solidt, slidstærkt og robust materiale, som du nærmest ikke kan ødelægge. Dermed sagt har en bålgryde i støbejern en lang levetid.

Støbejern fremstilles ved at smelte jern, kulstof og silicium sammen, hvilket resulterer i et materiale som egner sig perfekt til direkte varme og høje temperaturer. Det er dog et tungt og massivt materiale, hvilket godt kan være en ulempe, hvis du skal bære rundt på det.

Med en bålgryde i støbejern har du mange anvendelsesmuligheder, særligt hvis du vælger en med låg. Et låg i støbejern kan nemlig bruges som stegepande over bål, og du kan derfor laver flere forskellige slags mad med den.

Vil du sikre dig at din bålgryde i støbejern står stabilt, kan du få et stativ der sørger for det – og så er der altså ingen undskyldning for at brøve at bage brød, lave suppe, sammenkogte retter og/eller stege et stykke kød eller majskolbe

Bålgryde i emalje

En bålgryde i emalje fås i mange varianter hvad angår størrelse og design. De mange modeller fås i forskellige, flotte farver og de fleste købes med et tilhørende låg. Langt de fleste bålgryder i emalje passer også til et stativ da de har en hank.

Den emaljerede udgave af en bålgryde kan også sagtens bruges på et bålkomfur eller en rist. Denne gryde minder meget om den almindelige gryde, som du koger kartofler med, indenfor i køkkenet.

Det gør den, fordi den ofte kommer i samme form, og har samme lethed, hvis ikke den føles lettere, som den du bruger til hverdag. Materialet er nemlig lettere at forme og bære på, sammenlignet med en bålgryde i støbejern – og så er den let at rengøre grundet dens glatte overflade.

Denne type bålgryde egner sig derfor godt til dig, der skal have en bålgryde med på diverse ture, særligt længerevarende vandreture, hvor du skal bære på den. En bålgryde i emalje er altså god til dig, som ofte eller i længere tid skal transportere den.

Bålgryde i stål

Der findes også bålgryder i stål, dog er der ikke lige så mange på markedet, som bålgryder i henholdsvis støbejern og emalje, hvilket er ærgerligt, for en bålgryde i stål egner sig perfekt til en vildmarkstur såvel som en hyggelig bål-aften i haven eller på camping.

Den fungerer både til gasblus og over åben ild. Bålgryden er selvsagt lavet i stål, og heldigvis i en rustfri slags, som gør at den er holdbar og nærmest umulig at ødelægge. Dertil fås en stålgryde også i simple men flotte, stilrene designs i høj kvalitet.

Stål er et massivt materiale som absorbere og leder varme utrolig effektivt, hvorfor den egner sig eminent som bålgryde. Med en bålgryde i stål, vil du højst sandsynligt opleve, at din mad tilberedes hurtigt, lækkert og effektivt.

Stål kan blive meget varmt, og derfor har producenterne sørget for, at der er et varmebeskyttende håndtag på gryden, så du ikke brænder dine fingre, når du løfter på låget – en bålgryde i stål bliver særligt varm over åben ild versus et gasblus.

Bålgryde i keramik

Du kan også få en bålgryde i keramik, men den er nok mest til nørden, madentusiasten eller dig der har alt det andet udstyr, og som godt kunne tænke sig at prøve kræfter med noget nyt legetøj til bålet.

En bålgryde i keramik egner sig bedst i en form for stenovn, men kan også sagtens benyttes på bål, hvis bare du starter med at opvarme den stille og roligt – og gerne på en rist eller i en form for ovn.

Materialet, altså ler, er nemlig følsom i forhold til pludselige temperaturskift. Derfor er det ikke godt at komme den direkte på flammer fra den er kold. Du bør heller ikke stille den direkte på noget koldt efter brug.

I en keramisk bålgryde lavet af ler kan du lave meget forskellig mad, hvor den bedst egner sig til sammenkogte retter.

Råd til køb af bålgryde

Herunder følger en række gode råd, som du kan benytte dig af, når du skal finde den bedste bålgryde til netop dit behov. Den bålgryde, du bør vælge, afhænger nemlig af forskellige faktorer – eksempelvis hvilken mad du skal bruge den til.

Formål

Hvilket formål skal din bålgryde tjene? Det skal selvsagt bruges på et bål, men hvor meget skal du bruge den, hvor mange skal bruge den og/eller skal den med på frilufts-ture? Det er en god idé, at du stiller dig selv det spørgsmål; hvilket formål skal min bålgryde tjene?’

Gør du det, vil du med større sandsynlighed få den rigtige bålgryde hjem i første omgang. Det kan nemlig have betydning, for hvilken bålgryde du bør købe, om den eksempelvis primært kun skal bruges på ture, eller om den kun skal bruges hjemme i egen have.

Materiale

Det er essentielt at du gør dig nogle overvejelser i forhold til hvilket materiale du ønsker din bålgryde skal være i, da de forskellige bålgryder har forskellige egenskaber, fordele og ulemper.

For at den bålgryde du vælger bedst muligt kan tjene sit formål, og du kan blive glad for din den, bør du gøre klart med dig selv, hvilket formål den skal tjene, hvor meget du skal bruge den og hvad du skal bruge den til – og det bliver lettere at vælge en bålgryde i det rigtige materiale.

Størrelse og vægt

Størrelsen på din nye bålgryde er også vigtig at påtænke, da de kommer i mange forskellige størrelser. Du kan få bålgryder der kan rumme helt op til 45 liter, så er det ikke fordi du invitere hele nabolaget på suppe over bål, er en bålgryde på 4-8 liter nok mere passende.

Størrelser og vægt hænger tit sammen, men idet at bålgryder fås i forskellige materialer og dermed også i forskellige vægtklasser, er det igen vigtigt at medregne formålet i forhold til dens vægt. En bålgryde i støbejern er for eksempel tung i forhold til en i emalje eller stål.

Varmekilde

Hvilken varmekilde skal du primært bruge til din bålgryde? Skal den kun bruges på bål, i direkte kontakt med flammerne, på stativ, gasblus eller skal den kunne det hele? Det du primært skal have i mente her, er om den skal bruges til bål, gas eller begge dele.

Hank og/eller stativ

Hvilken type bålgryde der passer bedst til dit behov, afhænger også af om du ønsker den skal kunne kommes på et stativ. Det er ikke alle slags bålgryder der har en hank, som gør at den egner sig til et stativ.

Med eller uden låg

Det er ikke ved alle bålgryder at der medfølger et låg, så vil du gerne have en bålgryde med låg, så den eventuelt kan laves om til en bageovn, så bør du sikrer dig at der medfølger et og ellers må du tilkøbe det.

Tilbehør til bålgryde

Udover låg til gryden, hank og stativ så findes der meget forskelligt tilbehør til bålgryde og båludstyr. Du kan få clip-on-hanke til nogle bålgryder, så de bliver til en kasserolle, kedler, brændekløvere, diverse stativer til de forskellige typer bålgryder og meget mere.

Vi anbefaler at du starter med din bålgryde og prøver dig frem, hvis ikke du allerede er sikker på hvilket udstyr du mangler.. Med tiden skal du nok finde ud af det – du kan altid udvide dit “udekøkken”løbende.

Vedligeholdelse af bålgryde

Generelt er gryder lavet til bål robuste og slidstærke, og kan tåle at blive slæbt rundt på og blive brugt et utal af gange. Det gælder også på den helt store vildmarkstur – en bålgryde tåler de vilkår, den udsættes for ved en “hård tur” .

En bålgryde ligegyldigt hvilket materiale den er lavet i behøver altså ikke at blive nusset om, så længe du rengør den efter brug, som ved en almindelig gryde. Den type gryde der umiddelbart er lettest at rengøre er en emaljegryde, da den har en glat, blank overflade, som gør det svært for skidt at sætte sig fast i.

Både støbejern og stål er heller ikke svære at rengøre. Stål har ligesom bålgryden i emalje en relativ glat overflade, og den kræver ikke meget vedligeholdelse andet end en rengøring af madrester efter brug.

En bålgryde i støbejern er mere grov i det, men kræver ligeledes ikke meget vedligeholdelse, så længe du sørger for at rengøre den efter brug.

Hvor lang levetid har en bålgryde?

En god, solid bålgryde kan nærmest leve for evigt og er svær at ødelægge. De er designet til at kunne klare direkte varme og høje temperaturer, hvorfor de også holder længe. En bålgryde i støbejern er den mest solide, men både stål og emalje er også meget holdbare.

Emalje er det letteste materiale til en bålgryde og får din bålgryde i emalje en bule, virker den stadig, som den skal. Med bulen ligner den bare en gryde der har været med på tur og er blevet brugt.